OVOCNÉ PRECLÍČKY

Moučkový cukr třeme s džemem (různé druhy džemu – různé chutě preclíčků) až získáme tuhé těstíčko. Vyválíme na tenké válečky, které tvarujeme do preclíčků. Necháme je oschnout na vymazaném plechu v mírně teplé troubě, provlékneme mašličkami a zavěšujeme na stromeček.

ŠÍPKOVÉ HEČE–PEČE

1 lžíce šípkové nebo rybízové marmelády, 70 g moučkového cukru, 70 g mletých oloupaných mandlí nebo vlašských ořechů, špetka mleté skořice, několik kapek citronové šťávy. Vypracujeme ze všech surovin ovocné těstíčko. Na vále, posypaném moučkovým cukrem, vyválíme váleček o průměru asi 2 cm. Ostrým nožem, namočeným v moučkovém cukru, krájíme šikmé plátky a necháme je na vále asi 2 hodiny oschnout. Zaschlé potřeme citronovou polevou (moučkový cukr, citronová šťáva, vroucí voda).

HROMÁDKY CORN FLAKES

50-70 g kukuřičných lupínků Corn flakes, 1 velká čokoláda „kaštany“, 50 g 100% tuku, 2 vrchovaté lžíce prosetého kakaa. V nádobě nad vařící vodou rozpustíme tuk, čokoládu, kakao a vymícháme do hladka, necháme mírně vychladnout. Vmícháme kukuřičné lupínky. Lžičkou tvarujeme malé hromádky, posypeme barevným máčkem nebo kokosem a necháme v chladu ztuhnout. Cukroví klademe do papírových košíčků.

BURIZONOVÝ HŘBET

Zahřejeme a rozpustíme 3 sáčky mléčných karamel, 1/8 másla, 2 lžíce mléka. Přidáme 1 lžíci cukru, 1 lžičku kakaa, 1 balíček bílých burizonů. Formu srnčí hřbet vyložíme mikrotenovým sáčkem, upěchujeme směs a dáme ztuhnout do ledničky.

ČOKOLÁDOVÉ KULIČKY SE SOLAMYLEM

300 g čokolády na vaření, 1/4 litru šlehačky, 1 lžička Solamylu. Strouhanou čokoládu rozmícháme ve šlehačce, vmícháme Solamyl a ve vodní lázni svaříme na hustou kaši. Necháme do druhého dne v chladu uležet. Lžičkou vykrajujeme kousky těsta, tvarujeme kuličky, obalujeme v kakau, kokosové moučce, čokoládové rýži.

JABLEČNÉ KULIČKY

150 g krystalového cukru, 2 lžíce oříšků, 120 g oloupaných, hrubě nastrouhaných jablek. Cukr s trochou vody svaříme „na nit“, přidáme jablka a povaříme v cukru. Oříšky opražíme, hrubě nasekáme, přidáme k jablkům a odstavíme z ohně. Z teplé hmoty lžičkou namáčenou ve studené vodě tvarujeme kuličky, obalujeme v hrubém krystalovém cukru a dáváme do papírových košíčků.

FRANTIŠKY

250 g moučkového cukru, 140 g másla, 4 tabulky čokolády na vaření, 1 lžíce strouhané žemle, trocha mleté skořice, 1 drcený hřebíček, 1 vanilkový cukr. Máslo utřeme s cukrem a změklou čokoládou. Přidáme strouhanku a koření. Vypracované těsto necháme ztuhnout v chladničce. Tvarujeme malé homolky, potíráme je bílkem a obalujeme v krystalovém cukru (mletých oříšcích). Necháme na plechu sušit.

HRUDKY Z MALCAA

3 lžíce Malcaa, 150 g mléčné čokolády, 100 g ztuženého tuku, 1 sáček burisonů (slazených nebo neslazených). Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a tuk. Společně s Malcaem vymícháme do hladka. Přisypeme burisony, promícháme. Lžičkou nabíráme kousky hmoty, klademe na alobal a necháme ztuhnout.

NEPEČENÁ VAJÍČKA

2 balíčky rumových perníčků, 100 g rybízové marmelády, 1 dl citronové šťávy, čokoládová poleva. Perníčky rozmačkáme nebo nastrouháme, polijeme citronovou šťávou a přidáme marmeládu. Vše zpracujeme do hladké hmoty. Vytvarujeme vajíčka a krátce je necháme osušit. Rozpuštěnou čokoládou polijeme vajíčka a necháme v chladu ztuhnout. 

DOMÁCÍ TOFFIFE

1 slazené kondenzované mléko, 1/2 balíčku lískových oříšků, 1 čokoláda na vaření, 50 g ztuženého tuku. Uzavřenou plechovku mléka vaříme v tlakovém hrnci asi 45 minut na karamel. Nad parou necháme rozpustit čokoládu, ztužený tuk a vymícháme do hladké polevy. Do otvoru plastové krabičky (od sušenek, bonboniéry apod.) nalijeme trochu rozpuštěné čokolády. Lžičkou nabíráme chladný karamel, hmotou obalíme oříšky a položíme na čokoládovou vrstvu. Zalijeme čokoládou a necháme ztuhnout v chladničce. Vychladlý karamel také můžeme vyšlehat s 250 g másla a krémem plníme dorty nebo rolády.

PLNĚNÉ OPLATKY

Dortové oplatky, 200 g krupicového cukru, 200 g strouhaných ořechů, 250 g tuku Hera, 1 slazené kondenzované mléko Salko, 1/4 čokoládového pudinku. Do hrnce se širokým dnem dáme rozpustit cukr na karamel (nemícháme). Heru napíchneme na vařečku a postupně ji v karamelu necháme rozpouštět, stále mícháme. Přidáme Salko, strouhané ořechy a zahustíme čokoládovým pudinkem, ještě chvíli povaříme a necháme vychladnout. Krémem potíráme obdélníkové dortové oplatky ve 3 vrstvách, zatížíme a necháme do druhého dne uležet v chladu.

GRILIÁŠOVÉ KOSTIČKY

Dortové oplatky, 250 g krystalového cukru, 250 g másla, 1 dl smetany, 200 g nasekaných ořechů. Z cukru upražíme světlý karamel, stáhneme z ohně, přidáme máslo, smetanu a dobře rozmícháme. Postupně vmícháme ořechy a ještě teplou hmotou slepujeme dortové oplatky. Zatížíme a druhý den krájíme kostičky, které zdobíme čokoládovou polevou.

KREMEŠ OD SOUSEDKY

Na velký plech rozložíme Be-Be sušenky ( asi 3 balíčky). Potřeme pudinkovým krémem, šlehačkou, opět sušenky a polijeme čokoládovou polevou. Krém: uvaříme pudink z 1 l mléka, 3 vanil. pudinků, 3 lžic kryst. cukru, 1 van. cukru a 1 lžíce pol. mouky. Do vychladlého vmícháme 125 g másla. Šlehačku připravíme podle návodu ze 4 balíčků práškové šlehačky, ale množství mléka dáme jen na 3 balíčky, aby byla tužší. Vmícháme do ní 1 ztužovač šlehačky

ČOKOLÁDOVÝ SALÁM

4 dortové oplatky polámeme na drobné kousky, přidáme 50 g rozinek, 2 balíčky kandovaného ovoce na drobno pokrájené, 50 g jemně posekaných lískových ořechů a 50 g mandlí. Promícháme. Vyšleháme 3 vejce, 200 g ml. cukru, 2 lžíce kakaa. Dáme nad páru a za stálého míchání přidáváme 250 g másla po kouskách. Směs nesmí vřít. Vlijete na ostatní suroviny, promícháme a vyklopíme na pocukrovaný alobal. Vytvarujele válec a necháme vychladit. Před podáváním nakrájíme na plátky. 

KOKOSOVÁ ROLÁDA

100 g strouhaného kokosu, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, 2 lžíce kandovaného ovoce, citronová šťáva. Máslo utřeme s cukrem, přidáme kokosovou moučku a citronovou šťávu. Na fólii nebo alobal vyválíme obdélník (7x25 cm), střed posypeme kandovaným ovocem. Svineme a upravíme do úhledné roládky. Necháme v chladničce ztuhnout. Polijeme čokoládovou polevou.

SRNČÍ HŘBET-STUDENTSKÁ PEČEŤ

250 g moučkového cukru, 250 g 100% tuku, 3 vejce, 100 g sekaných ořechů, 3 Tatranky (Horalky), 3 polévkové lžíce kakaa, 100 g rozinek (namočených v rumu), 1 sáček želé bonbonů. Tuk s cukrem, vejci a kakaem mícháme ve vodní lázni. Až je hmota hladká, přidáme nadrobno nakrájené Tatranky, nakrájené bonbony, ořechy a rozinky. Vše důkladně promícháme a nalijeme do máslem vymazané formy srnčího hřbetu a necháme ztuhnout. Krájíme řezy.

DVOUBAREVNÁ ROLÁDA

150 g moučkového cukru, 150 g mletých piškotů, asi 5-7 lžic kávy. Vše smícháme, je-li těsto tuhé, přidáme trochu kávy a necháme chvíli uležet. Rozválíme (nejlépe mezi 2 mikrotenovými sáčky) na obdélník o tloušťce asi 5 mm. Vypracujeme rychle druhé těsto ze 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g kokosové moučky a necháme alespoň 30 minut ztuhnout v chladničce. Pak rozválíme kokosovou hmotu (mezi 2 mikroteny) na obdélník. Položíme na kávové těsto, válečkem přitlačíme a svineme obě těsta do rolády. Zabalíme do alobalu a uložíme v chladničce nebo i v mrazáku. Podle potřeby krájíme 5 mm široké plátky.

JABLEČNÉ KULIČKY

140 g nastrouhaných jablek, 140 g moučkového cukru, 70 g mletých mandlí, 50 g nastrouhané pomerančové kůry, kůru a šťávu z 1/2 citronu. Cukr svaříme s trošičkou vody „na nit“ a vmícháme ostatní suroviny. Uvaříme za stálého míchání do husta. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme podle chuti v hrubém krystalovém cukru, kokosové moučce, mletých ořeších, nastrouhané čokoládě a necháme zaschnout.

OPLATKOVÉ FÍKOVÉ ŘEZY

120 g fíků, 120 g mletých oloupaných mandlí, 120 g moučkového cukru, 2 bílky, 3 dortové, oplatky. Ušleháme z bílků tuhý sníh, postupně zašleháme cukr. Vmícháme drobně nakrájené fíky a mleté mandle. Směsí potřeme oplatky, skládáme na sebe, zabalíme do alobalu a zatížíme. Necháme do druhého dne v chladničce rozležet, pak krájíme na řezy.

MARCIPÁNOVÉ CUKROVÍ

250 g moučkového cukru, 250 g oloupaných, jemně nastrouhaných mandlí. Cukr s mandlemi mícháme v kastrolku na mírném ohni tak dlouho, až se hmota spojí a přestane lepit. Přendáme ji na vál a dobře zpracujeme s 50 g moučkového cukru. Modelujeme tvary nebo tvarujeme pomocí formiček. Dáváme je na plech lehce vytřený máslem a ve vlažné troubě sušíme.